Skip to main content
Nyheter

Ett hammarslag för kultur och historia i Vänersborg

By 16 juni, 2022No Comments

Ibland får man lägga huvudet lite på sne och se vad man har framför sig och leva sig in i hur arkitekten har tänkt. Vissa byggnader är i sin enkelhet mer komplexa än andra.

I ett naturskönt område öster om Vänersborgs centrum ligger området Niklasberg, tillika regementet Niklasberg som också har fungerat som Mentalsjukhus.

Västra götalandsregionen har ett bolag som förvaltar verksamhetens fastigheter, Västfastigheter är beställare av detta spännande projekt.

Projektet avser en tillbyggnation av Kulturlagret som ligger precis bakom Regionarkivet, är en byggnad som uppfördes 1987 och består av en kontor och arbetsdel, kompletterat av ett kallager. Där hanterar regionen museiföremål och utställningar som ambulerar mellan de olika museerna i området eller på utsocknes turné.

Behovet av ett större lokal för hantering av verksamhetens föremål och objekt vid paketering har klargjorts och man tog ett beslut att expandera befintliga lokaler.

PC Bygg har fått i uppdrag att bygga ett varmförråd om 220 kvadratmeter. Detta skall byggas i samma stil som den befintliga förrådsbyggnaden. Vid första anblicken så kan man ta byggnaden för vara byggd vid tidigast sekelskiftet, en liten tangerande mängd snickarglädje kombinerat med charmiga beslag ger byggnaden en stor grad av charm.

Beställaren förväntar sig att den nya delen närmast sömnlöst smälter samman med den befintliga, vi har lite utmaningar framför oss därvid, vi får lyfta fram våra duktigaste snickare och ta fram klassiska verktyg för att lösa några av utmaningarna.

PEAB har som underentreprenör tagit sig an mark och anläggningsarbetet. Där man nu nu satt ut den nya grunden och schaktat kring den.

Det är ett utmanande projekt säger Platschefen Joakim Hansson, som koordinerar arbetet för PC Bygg.